9 Kasım 2014 Pazar

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit nedir?



Seboreik dermatit sıklıkla erkeklerde görülen, bulaşıcı olmayan, yağ bezlerinin normalin üzerinde salgı yapmasıyla özellik kazanan bir deri hastalığıdır. Bu hastalığın tanısı 1887 yılına kadar uzanmakta ve ilk olarak Paul Garson Unna’nın çalışmalarıyla tanımlanmaktadır. Seboreik dermatitin insan yaşamının iki döneminde görülme olasılığı diğer dönemlerine göre daha fazladır. Bunlardan ilkine infantil seboreik dermatit denmekte ve yaşamın ilk 3 ayında görülüp 8. ayda kendiliğinden iyileşme eğilimi taşır. Atopik dermatit gibi kaşıntı yapmadığından bebeklerde bir huzursuzluğa yol açmaz. İnfantil seboreik dermatit, atopik dermatitten daha önce görülür, bu da ikisi arasında farklardan sayılabilir.
 

Yetişkinlerde Seboreik Dermatit


Diğeri ise yetişkin seboreik dermatit olarak bilinir ve 20-40 yaş aralığında sık görülebildiği gibi, 50 yaş sonrasında erkeklerde olasılık riski tekrar artış gösterir. Yetişkinlerde hastalık kronik özelliğe sahiptir ve tekrarlaması ihtimali vardır. Hastalığın kafa derisinde görülmesinin dışında göz kapakları, kaş, bıyık gibi vücudun başka yerlerinde de görülmesi mümkündür.  Yazın iyileşme, kışın ise şiddetini artırma eğilimi taşır. Hastalığın tek bir nedeni olmamakla birlikte, kesin bir nedeni de söz konusu değildir. Hastalığa neden olarak işaret edilen vasküler bozukluklar, stres, yorgunluk, depresyon, yiyecek alerjisi, giysi, ilaçlar gibi pek çok faktör vardır. Yetişkinlerde hastalık, HIV enfeksiyonu taşınmadığı müddetçe çok şiddetlenmez. Hastalığın saçlı derideki en bilinen en hafif belirtisi kepeklenmedir. Buna ek olarak ileri seviyelerde iltihaplanma ve kaşıntı da bulunur. Kronik vakıalarda geri dönüşümlü ve bölgesel saç dökülmesine neden olur.
 

Seboreik Dermatit Tedavisi

Bebeklerde görülen infantil seboreik dermatit için zeytinyağı gibi yumuşatıcılar, basit cilt bakım ürünleri, banyo ihtiyaçları karşılar. Keratin tabakasını soyan, yok eden şampuanlardan kaçınılmalıdır. Yetişkinlerde ise hastalığın kesin çözümü olmadığı unutulmamalıdır. Bundan dolayı uzun yıllar düzenli tedavi gerektirmektedir. Tedavinin belirli aşamaları vardır. Kepeklerin giderilmesi bunlardan en önemlisidir. Bunun için salisilik asit içeren şampuanlar tercih edilmelidir. Saç toniklerinden ve alkollü solüsyonlar kullanılmamalıdır. Yüz ve göz için yağlı pomadlardan, sabun kullanımından, tıraş öncesi ve sırasında kullanılan losyonlardan kaçınılmalıdır. Saç için çinko ve katranlı şampuanların yararları bilinmektedir. Unutulmamalıdır ki, seboreik dermatit çeşitli durum ve sıklıkta nüks eden ancak kontrol edilmesinde sıkıntı yaşanmayan bir hastalıktır. Haricen kullanılan antifungal yani mantar öldürücü ilaçlar da iyileşmeye katkı sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder