14 Eylül 2015 Pazartesi

Seboreik Dermatit Belirtileri

Seboreik Dermatit Tanısı

Seboreik dermatit birçok bölgede ortaya çıkma özelliğine sahip bir hastalıktır. Saçlı derideki seboreik dermatit en bilineniyse de, bunun yanında başka bölgelerde de belirme durumu söz konusudur. Kaşlarda, kulak içi ve arkalarında, göğüs ve sırt ortasında, alında, burun kenarlarında, yanaklarda ve çenede görülebilir. Bunlara ek olarak ancak görülme sıklığı ve olasılığı daha düşük olan bazı bölgelerde de rastlanabilir. Bu bölgeler, koltukaltı, göbek deliği ve kasıklardır. Bebeklerde saçlı deride görülebildiği gibi, kıvrım bölgeleri ve boyunda da çıkma ihtimali vardır.

Seboreik Dermatit Nedenleri

Seboreik Dermatit Neden Olur?

Seboreik dermatit nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Birçok etkenin bu hastalığa yol açmasından dolayı multifaktöriyel olarak tanımlanır. Stres, çevresel faktörler, hormonal etkiler, ilaçlar, malassezia gibi birçok etmen hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilirken, bunların yanına da daha başka maddeler eklenebilir.

Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür


Seboreik Dermatit Riski Taşıyanlar


Bir deri hastalığı olan seboreik dermatit yağ bezlerinin aşırı salgılaması sonucu oluşur. Hastalığı etkileyen birçok faktör vardır ve bu faktörlerden etkilenen kişilerde görülme riski daha yüksektir. Bebeklerde doğumdan sonraki ilk 3 ayla birlikte görülmesi yaygındır. Daha çok hormonal nedenlerle gerçekleşen bu versiyonu infantil seboreik dermatit olarak adlandırılır ve şiddetli olmamakla birlikte, iki yaşına kadar geçme eğilimi taşır.
 

13 Eylül 2015 Pazar

Seboreik Dermatit Şampuanı


Seboreik Dermatit Şampuanları Yararlı Olur Mu?

 
Seboreik dermatitin kontrol altına alınabilmesinde ve tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Hastalık derinin hangi bölgesinde gerçekleştiyse oraya yönelik olarak kullanılan bu tedavi yöntemleri, çeşitli pomadlardan, ağız yoluyla tüketilen ilaçlara, bir takım jellerden zeytinyağı kompresi gibi alternatif yöntemlere kadar uzanmaktadır.
Seboreik dermatit şiddetli olmayan kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Belli bir süre deride etkin olan ancak kendiliğinden geçme özelliğine de sahip bir hastalık olarak tıp tarihinde de yer edinmiştir. İyileşme sürecini kısaltmak ya da hastalığın önüne geçmek için kullanılan yöntemler konvansiyonelden kişisele kadar geniş bir zeminde gerçekleşir.

Atopik Dermatit

Atopik Dermatit Nedir?

Atopik dermatit ilk defa Romalı tarihçi Suetonius tarafından kaşıntılı ve kronik deri hastalığı olarak tanımlanmıştır. İnsan yaşantısının tümünü kapsayacak özelliklere sahip olmadığından, dönemlere ayrılarak açıklanmaya çalışılır.
Doğumdan iki yaşına kadar olan infantil dönem, bebeğin iki aylık olmasından sonra görülebilir. Kış aylarında artış göstermekle birlikte, doğumdan itibaren saçlı deride, yanaklarda, çocuk beziyle temas eden bölgelerde ve boyunda görülür. Genel olarak bu hastalık iki yaşına kadar iyileşir, geçmeyen vakıalarda çocukluk dönemi denilen sürece geçilir ve bu da 2-12 yaşlarını kapsar. Kuru hava, stres, sıcak, soğuk hastalığın artmasına sebep olur. Yetişkin döneminde ise kaşıntı saçlı deri, göğüs, boyun, göz kapakları, alın, ayakların üst kısımları gibi bölgelerde yoğunlaşır. Tüm dönemlerde kaşıntı geceleri daha da şiddetlenir.  

Seboreik Dermatit Saç Döker Mi?

Hangi Durumlarda Seboreik Dermatit Saç Döker

Seboreik dermatit bir deri rahatsızlığıdır ve belli bir alanda hastalığın ortaya çıktığı kafa derisinde saç dökülmesine neden olabilir. Ancak bu hastalığın kontrole alınmasından itibaren saçların eski yerlerinde tekrardan çıkmasına engel olmaz. Yani hastalık ortadan kalktığında ya da denetim altına alındığında dökülen saçlar yeniden çıkar. Ancak seboreik dermatitin yarattığı bazı durumlar vardır, işte bunlar saç dökülmesini imkânlı hale getirir.

Saç Dökülmesini Etkileyen Faktörler

Seboreik Dermatit Tedavisi


Seboreik Dermatit Tedavisi Nasıl Olmalı?


 Yağ ve ter bezlerinin aşırı salgılaması sonucu deriyi koruyan tabakanın parçalanması sonucunda iltihabi bir reaksiyon oluşur. Bu durum seboreik dermatit olarak bilinen hastalığın ortaya çıkış seyridir. Bununla birlikte, hastalığa tam olarak neyin yol açtığı saptanamamıştır. Malassezia furfur isimli mantarın hastalık ile kuvvetli ilişkisi olduğu tartışılmakla birlikte bazı noktalarda halen netlik kazanmış değildir. Çeşitli faktörlerin hastalığa yol açtığı bilinmektedir. Yorgunluk, depresyon, stres, iklimsel etkiler, beslenme biçimi, giysiler, bir takım nörolojik durumlar hastalığı tetiklemektedir.