14 Eylül 2015 Pazartesi

Seboreik Dermatit Belirtileri

Seboreik Dermatit Tanısı

Seboreik dermatit birçok bölgede ortaya çıkma özelliğine sahip bir hastalıktır. Saçlı derideki seboreik dermatit en bilineniyse de, bunun yanında başka bölgelerde de belirme durumu söz konusudur. Kaşlarda, kulak içi ve arkalarında, göğüs ve sırt ortasında, alında, burun kenarlarında, yanaklarda ve çenede görülebilir. Bunlara ek olarak ancak görülme sıklığı ve olasılığı daha düşük olan bazı bölgelerde de rastlanabilir. Bu bölgeler, koltukaltı, göbek deliği ve kasıklardır. Bebeklerde saçlı deride görülebildiği gibi, kıvrım bölgeleri ve boyunda da çıkma ihtimali vardır.

Saçlı deride iltihaplı ya da iltihap olmaksızın iki çeşit belirtisi vardır. Genellikle pul şeklinde ve kaşıntı saçlı deride belirgindir. Saçlı deride kepeklenme olarak bilinen türü hastalığın en hafif formudur. İltihaplı tipte olanı alında saçlı deri sınırında oluşur. Kulaklarda gerçekleşen cinsinde dış kulak yolu iltihabı görülebilir. Yüz bölgesinde beliren seboreik dermatitte göz kapağı iltihaplanmasına yol açabilir. Yüzde alın bölgesinde, dudak ve burun kenarlarında, kaşlarda kızarıklık ve kepeklenme meydana gelebilir.
Göz kapaklarında gerçekleşen iltihaplanmalar kirpiklerin dökülmesine sebebiyet verebilir. Gövdede en sık görüldüğü yerler, göğüs kafesi ve sırtın ortasıdır. Göbekte de görülme olasılığı vardır. Özellikle erkeklerde göğüs kafesi ve sırtın ortasında döküntü benzeri kırmızı plaklar oluşturabilir.
Bağışıklık sistemi bozukluklarında seboreik dermatit bulunduğu bölgelerde kaşıntı da beraberinde oluşur. Bu durumlarda kaşıntı şiddetlidir ve derinin kabarması olasılığı yüksektir. İrinli, deriden kabarık doku bozuklukları da kaşıntıya eşlik edebilir.

Yaşlılarda Seboreik Dermatit

Yaşlılarda vücudun genişçe bir bölgesinde deriden kabarık, kaşıntılı ve kızarık doku bozuklukları izlenir. Bir tür deri hastalığı olan eritrodermiye benzer bir görünüm ortaya çıkabilir ve bu hastalığın da tedavi sırasında araştırılması gerekir. Eritrodermanın gelişimi seboreik dermatitte nadiren gözlenir.
Hastalık bağlamındaki deri bozuklukları genelde sarı-yağlı kepeklenme şeklinde ve belirgin kızarıklıklar ile kendini gösterir. Vücudun çeşitli bölgelerinde kepeklenme ortaya çıktığı bölgeye göre farklı özellikler taşır. Örneğin saçta beyaz iken vücudun diğer yerlerinde sarı döküntüler formunda olabilir. Kaşıntı ve buna bağlı olarak derinin tahrişi de hastalığın başka bir belirtisidir. Vücuda yayılımı ve etkisi hastalığın şiddetlendiği dönemlere göre farklılıklar taşır. Hastalığın şiddetinin az olduğu zamanlarda etkiler gözlenemeyecek durumda olurken, şiddetinin çoğaldığı dönemlerde rahatsız edici seviyede olacak kadar belirginleşir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder