13 Eylül 2015 Pazar

Seboreik Dermatit Saç Döker Mi?

Hangi Durumlarda Seboreik Dermatit Saç Döker

Seboreik dermatit bir deri rahatsızlığıdır ve belli bir alanda hastalığın ortaya çıktığı kafa derisinde saç dökülmesine neden olabilir. Ancak bu hastalığın kontrole alınmasından itibaren saçların eski yerlerinde tekrardan çıkmasına engel olmaz. Yani hastalık ortadan kalktığında ya da denetim altına alındığında dökülen saçlar yeniden çıkar. Ancak seboreik dermatitin yarattığı bazı durumlar vardır, işte bunlar saç dökülmesini imkânlı hale getirir.

Saç Dökülmesini Etkileyen Faktörler


Ele aldığımız hastalık bağlamında saç dökülmesiyle ilgili söylenecek şeylerdem bir tanesi, seboreik dermatitin kepeklenme yapmasından kaynaklı saçın zayıflamasına sebep olacağıdır. Kepeklenme saçın zayıflamasına ve bunun sonucunda da dökülmesine neden olur. Aynı zamanda kepeklenmenin kaşıntıya yol açması da kafa derisinin zayıflayıp, saçın dökülmesini beraberinde getirir. Aslında ele alınan bağlamda saç dökülmesi bir sürece benzemektedir. Seboreik dermatit kepeklenmeye neden olmakta, kepeklenme kaşıntıya, kaşıntı saç köküne ve kafa derisine zarar vermekte, bu durum da aşırı yağlanmaya sebep olmaktadır. Bunun yanında stres, kötü beslenme alışkanlıkları da saçın ve kafa derisinin yeterli ve sağlıklı beslenememesine yol açacağından dökülmeye neden olabilmektedir. Bunlar hem seboreik dermatite hem de saç dökülmesine neden olan faktörler niyetine belirtilir.  

Ne Yapmalı?

Seboreik dermatit kontekstinde düşünüldüğünde saç dökülmesine neden olan şey olarak, kepeklenme ilk halkayı oluşturmaktadır. Bu halkanın ortadan kaldırılması için benzoil peroksit, çinko, salisilik asit, kükürt ve katran içeren şampuanlar kullanılmalıdır. Kafa derisindeki iltihabi oluşumu engelleyecek ya da oluştuysa ortadan kaldıracak bu içeriğe sahip ürünler hastalığı yaşayan kişinin rahatlamasını sağlayacaktır. Bununla birlikte hasta beslenme düzeni ve niteliğine önem vermeli ve ihtiyacı olan vitamin, mineral, proteinleri vb. tüketmelidir.
Saçı yağlandıracak kremlerden özellikle kaçınılmalıdır. Bu durum kafa derisinin sağlığını bozar. Aynı zamanda kafa derisinin veya saçların yağlı oluşu kaşıntıyı artıracak özelliğe sahiptir. Biraz önce kepeklenme ile başlayan silsile bu defa tersten, yağlanma, kaşıntı, kepeklenme ve saç dökülmesi şeklinde cereyan edeceğinden, saça uygulanacak bakım kremlerinin içeriğine dikkat edilmeli, yağlandırmamasına ve kafa derisinin niteliğini düşürmemesine özen gösterilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder